maandag 15 december 2014

Hoe werkt een polaroid camera?

Een Polaroid camera is een leuk hebbedingetje wat bij veel mensen nostalgische gevoelens oproept, maar hoe werkt het nou eigenlijk? Hoe is het mogelijk dat het fotopapier eerst wit is en zodra de foto is gemaakt er zwart uit komt. Binnen een minuut verkleurd het papier ook nog van zwart naar de foto die gemaakt is. Het antwoord op deze vraagt ligt in het polaroid procedé. Er zijn meerdere procedés ontwikkeld door het bedrijf Polaroid, waarvan de eerste in 1948.
Het originele Procedé werkt als volgt: de film wordt eerst belicht door het indrukken van het knopje, hier wordt het fotopapier mee in contact gebracht. Hiertussen wordt een mengsel uitgespreid dat uit ontwikkelaar en oplosmiddel van zilverzout bestaat. De ontwikkelaar breekt het belichte zilverzout af tot zilver in de film laag. Vervolgens vindt er een scheikundig proces plaats dat diffunderen heet. Het oplosmiddel diffundeert in de film laag en draagt de niet-gebruikte ontwikkelaar weg naar het papier.
Het papier is gemaakt met zilverkiemen en door middel van de ontwikkelaar zullen nu de zilverionen ontwikkelen. Het resultaat hiervan is dat er een positief beeld ontstaat op het papier. In tegenstelling tot het negatiefbeeld op de film.
Deze chemische binding zal niet langer bestaan dan 10 jaar, waardoor de foto ook niet langer dan 10 jaar mee zal gaan.

De hiervoor beschreven methode heeft betrekking op zwart-wit foto’s. Latere fabrikanten hebben het mogelijk gemaakt om ook kleurenfoto’s te ontwikkelen. Bij deze kleurenvariant werd geen ontwikkelaar maar kleurstofkoppelaar gebruikt. Deze kleurstofkoppelaar reageert dan met kleurstoffen en zo ontstaat er een positief kleurenbeeld.

Gelukkig is het niet zo moeilijk als het klinkt. De gebruiker drukt op het knopje en het hele proces wordt vanzelf in gang gezet. De gebruiker hoeft daarna alleen nog maar even te wapperen met de foto en een prachtige herinnering is gemaakt.

Kijk voor meer informatie over Polaroid camera's op onze website.
Foto van de werkwijze van Polaroid cameras

Geen opmerkingen:

Een reactie posten