donderdag 11 december 2014

Het werk van Philip-Lorca diCorci in het Depont museum Tilburg

Philip-Lorca diCorci is een beroemd kunstenaar die in 2007 tot en met januari 2014 een tentoonstelling heeft gehouden in het Depont museum in Tilburg. Deze tentoonstelling bestond uit allemaal polaroid foto’s. Het bijzondere aan deze foto’s is dat ze als 1 lijn naast elkaar werden weergegeven. Op deze manier kon de bezoeker van het museum het proces van de kunstenaar doorlopen. Deze manier van tentoonstellen is uniek en alleen in Tilburg te bewonderen. Kijk voor een voorproefje snel naar de afbeeldingen hieronder. De tentoonstelling was genaamd “Thousend” en bestond uit 1000 polaroid foto’s. Voorbereidende Polaroids voor zijn bekendste werken werden afgewisseld met beelden van vrienden en familieleden, proefopnamen voor commerciële fotoshoots en modereportages. Foto’s van gewone objecten zoals klokken en lampen en van allerlei plekken die een rol spelen in het alledaagse leven zoals vliegveldlounges, straathoeken en slaapkamers.
De duizend polaroid foto’s zijn geselecteerd uit een totaal van 4000 polaroid foto’s. Deze foto’s geven een imposante samenvatting van het leven en de carrière van DiCorci. Kenmerkend aan het werk van DiCorci is dat de bezoeker zich constant af vroeg wat echt is op de foto en wat door de kunstenaar in scene is gezet.
De kunstenaar koos voor polaroid foto’s omdat die dit gevoel versterkten. Zoals DiCorci zelf zei: “Polaroid foto’s roepen met hun verleidingskunsten een extra schijn van intimiteit op. Ze trekken je aan, maar laten je nooit echt toe, zodat het, wanneer je Tilburg weer verlaat, lijkt alsof de serie een droom was. Levensecht maar ongrijpbaar”.

In het Depont museum in Tilburg wordt nog meer werk van DiCorci ten toon gesteld. Op dit moment wordt er de eerste Europese overzichtstentoonstelling weergegeven van de Amerikaanse fotograaf. Deze tentoonstelling bestaat uit veel verschillende werken van hem, niet alleen van polaroid foto’s. Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op de site voor meer informatie over deze tentoonstelling.

foto van de tentoonstelling



Geen opmerkingen:

Een reactie posten